Vanwege persoonlijke omstandigheden gaan alle ademcirkels en individuele ademsessies op dit moment tot April 2024 niet door. Mocht je up-to date willen blijven, schrijf je dan in voor de Sengge Spirit nieuwsbrief.

Wat is een goede ademhaling?

Een goede ademhaling, bestaat zoiets?

Sowieso is het woordje ‘goed’ nogal subjectief, dus als iemand mij vraagt wat een goede ademhaling is, wordt naast de ademcoach in mij ook een deel aangesproken dat houdt van filosoferen over het leven. Want als we streven naar een goede ademhaling, waar streven we dan eigenlijk echt naar? Is de ademhaling bijvoorbeeld “goed” als een ademcoach jou vertelt dat je goed ademt? Een beetje zoals het er in het huidige schoolsysteem aan toe gaat, zeg maar. Als de juf of meester bepaalt dat de leerling het doet zoals het hoort, zijn alle partijen daar het meest bij gebaat en is iedereen het gelukkigst. Of is een ademhaling “goed” als jij zelf degene bent die zich prettig voelt bij de manier van ademen, ongeacht van wat een ander daarvan zegt of vindt? Als we aan “goed” nog een andere waarde zouden toekennen, zoals bijvoorbeeld spiritueel groeien, dan zou je dus ook nog kunnen zeggen dat een “goede” ademhaling zoiets is als: ademhalen op een manier die mij, binnen de kaders van de fysieke menselijke ervaring, in staat stelt om tevens meer het holistische aspect van leven te ervaren.

En zo kunnen we door blijven gaan als het gaat om de bedoeling van het woord ‘goed’. Ik vind het leuk en voedend om op deze manier het leven te ontleden. Taal geeft zoveel kleur aan ons bestaan en nodigt uit om de dingen vanuit nieuwe invalshoeken te benaderen.

 

Kun je mij leren hoe ik goed moet ademen?

Dan nu terug naar de vraag die mij veel gesteld wordt: “Kun je mij leren hoe ik goed moet ademen?”

Ik vind het eigenlijk een geweldige vraag, het geeft namelijk aan dat iemand een verband heeft geconstateerd tussen de adem en zijn of haar fysieke, emotionele of spirituele welzijn. De ademcoach in mij beantwoordt deze vraag dan ook op een andere manier dan de filosoof. 😉

Emotioneel gezien ben je lekker op weg als het je lukt om op een ontspannen manier je volledige longcapaciteit te gebruiken. Dit wil zeggen dat je in staat bent om zowel de dieptes als de hoogtes van je longen mee te nemen tijdens een diepe in- en uitademing. Een diepe adem komt helemaal tot in de onderbuik. Belangrijk hierbij is dat je jouw middenrif weet te ontspannen. Het middenrif kun je zien als een grote koepelvormige spier die zich bevindt onder de ribben, en hij scheidt de borstholte van de buikholte. Tijdens het inademen beweegt het middenrif plat richting de zijkanten van de onderbuik, zodat er ruimte gemaakt wordt voor de longen en de lucht helemaal tot in de onderbuik ingeademd kan worden. Dat is dus jouw referentiepunt en vanaf dat punt hebben de longen de capaciteit om helemaal tot aan het keelgebied vol geademd te worden. Als dit je lukt, dan zou je kunnen zeggen dat je lekker aan het floreren bent in het leven. Niet omdat alles in jouw leven perfect gaat, maar omdat je in jezelf draagvlak hebt voor alle facetten van het leven. Echter is onze eigen ervaring tevens weer enorm subjectief, en is het moeilijk om zelf een oordeel te vellen over of je ontspannen ademt in de gebieden waar de longen zich bevinden. Tip: ga hiervoor eens naar een ademcoach .

Een ander mooi antwoord op de vraag wat een goede ademhaling is, heeft meer te maken met het fysieke en luidt: adem naar de arbeid die je levert. Zit je thuis op de bank en ben je aan het ademen alsof je een berg aan het beklimmen bent? Dan staat de ademhaling niet in verband tot de werkelijke activiteit van dat moment, en ben je aan het over-ademen. We zouden dus kunnen spreken van een verkeerde ademhaling. Mensen die veel stress en een druk bestaan hebben doen dit, meestal ongemerkt. Dit is een enorme uitputtingsslag, want je lichaam is veel harder aan het werk dan nodig. Met gerichte oefeningen en een groter adembewustzijn is er voor veel mensen enorm veel winst te behalen op dit gebied!

Moraal van het verhaal: wat een goede ademhaling is, is persoonsgebonden en sterk afhankelijk van iemands hulpvraag. Wat het verlangen is dat schuilgaat onder het willen hebben van een goede ademhaling, is waar het werkelijk interessant wordt en van waaruit je gericht aan de slag kan gaan met de adem!

Andere artikelen

Wat is een ademcirkel? | Sengge Spirit
Wat is een ademcirkel?

De kracht van ademcirkels | Wat is een ademcirkel? Samenkomen voor bewuste ademhaling Een ademcirkel is een bijeenkomst waarin deelnemers samenkomen om bewust te ademen

lees verder...