Vanwege persoonlijke omstandigheden gaan alle ademcirkels en individuele ademsessies op dit moment tot April 2024 niet door. Mocht je up-to date willen blijven, schrijf je dan in voor de Sengge Spirit nieuwsbrief.

Willemijn.

"Oordeelloos in het hier en nu zijn, dat is de plek waar vrijheid op je wacht".

Mijn zoektocht naar vrijheid

Donker en licht

Mijn leven is een reis waarin ik actief samenwerk met het donker en het licht in mezelf. Deze twee elementen kunnen klinken als tegengestelden, maar de waarheid is dat ze elkaar complementeren en meer met elkaar gemeen hebben dan dat ik vroeger dacht. De vriendschap die ik intern heb gesloten met alle facetten in mij, manifesteert zich in mijn externe leven. Ik vind het een dankbare taak als ik anderen ook kan helpen bij het terugvinden  en onderhouden van deze balans in zichzelf. Heel veel liefde en plezier haal ik daaruit. 

Crisissituaties

Ik kom uit een heel warm en liefdevol gezin, maar wel één waar altijd wel een crisis aan de gang was. Van een gewapende overval thuis tot aan een stalker die het op mijn moeder gemunt had tot aan ernstige ziekte binnen de familie, er was eigenlijk bijna nooit eens niks aan de hand. “Je zou er een boek over kunnen schrijven”, is iets wat ik meer dan eens te horen heb gekregen. Crisissituaties drijven je als gezin dichter naar elkaar toe, maar in mijn geval ook verder van mezelf af. Lange tijd vond ik weinig ruimte in mezelf om te ontdekken wie ik nou eigenlijk was, zonder dat het leven me steeds leek in te halen. Ik was ongelukkig en dat uitte zich op verschillende manieren. Het was de aanleiding voor wat ik noem: mijn zoektocht naar vrijheid. 

Vrijheid ligt in jezelf...

Vrijheid is een staat van zijn. Vrijheid is te vinden binnen in jezelf, en heeft alles te maken met perceptie. Hoe kijk jij tegen de wereld en tegen jezelf aan? Op wat voor manier verwerk jij jouw ervaringen? Ben je slachtoffer of ben je schepper?
Hoe jij jouw werkelijkheid vormt, is een keuze. Als je dit begrijpt, begrijp je ook dat de verlossing van jouw lijden zich schuilhoudt in jou zelf. 

Keuzes maken

Tijdens mijn eerste soloreis van bijna vijf maanden die ik maakte in 2014, kwam ik erachter dat er zoiets bestond als kiezen. Dit leerde ik tijdens mijn eerste Vipassana-meditatieretraite in Thailand. 10 dagen lang een klooster in waar je je houdt aan een strikt schema, wat vereist dat je ruim tien uur per dag mediteert, minder dan zes uur per nacht slaapt en geen vorm van communicatie hebt met de andere deelnemers of met de buitenwereld. Daarbij ben je ook nog aan het vasten, doordat je slechts twee lichte maaltijden per dag eet. 

Deze ervaring leerde mij dus dat ik kon kiezen. Bleef ik mij verzetten tegen de eeuwigdurende minuten die langzaam voorbij tikten? Bleef ik toegeven aan mijn verveeldheid? Bleef ik hangen in gedachtes over waarom juist ik het in hemelsnaam zo moeilijk had hier

Een leerproces

Het antwoord ligt ergens in het midden. Die eerste retraite vertrok ik op dag zes. De volle tien dagen heb ik toen dus niet volgemaakt. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik in die eerste zes dagen kennis had gemaakt met iets wat mijn leven ging veranderen. 

Leren dat je een keuze hebt is een proces van aanleren en afleren. Nu, jaren later, weet ik nog veel beter wat kiezen is en hoe je dit op letterlijk alles in het leven kan betrekken. Kiezen heeft te maken met het ontwikkelen van de vaardigheid om geen oordeel hebben over je ervaringen. Het heeft te maken met acceptatie met overgave. En hoe je dat doet, is een leerproces. 

Meditatie als basis

Door de jaren heen heb ik ruime ervaring opgedaan met verschillende technieken, benaderingen, toepassingen. Na de eerste Vipassana-meditatieretraite hebben er nog meerdere gevolgd, die ik wél heb afgemaakt tot het einde. Ik ben hierin nu zeer geoefend en ik mediteer elke dag. Het is de basis van mijn goede functioneren. 

Andere helpen vanuit mijn eigen ervaringen

Met behulp van een grote diversiteit aan stromingen en tools ben ik mezelf al jarenlang verder aan het ontwikkelen. Door mijn rommelige jeugd en jongvolwassen jaren was het natuurlijk een kwestie van tijd voor ik in de psychotherapie terecht kwam. De ervaringen binnen de geestelijke gezondheidszorg hebben mij een hoop geleerd over het cognitieve gedeelte van mens-zijn. Los van het feit dat crisissituaties zwaar en niet fijn zijn, hebben ze er wel voor gezorgd dat ik bepaalde processen ben aangegaan, zoals psychotherapie. Ik heb daar zelf enorm veel van geleerd, en met die ervaringen help ik nu andere mensen. Dat vind ik super! 

Toolkit

Er zijn nog zoveel meer invloeden die me de kennis en wijsheid in mezelf hebben doen ontsleutelen. Ik heb bijvoorbeeld een intensieve tantra-training gevolgd en honderden boeken verslonden op het gebied van filosofie, psychologie en spiritualiteit. Om maar wat te noemen. Een opleiding tot ademcoach en tientallen ademreizen hebben de relatie die ik met mijn lichaam en mijn brein heb voorgoed veranderd. Het alleen afreizen naar verre en minder verre oorden heeft mij laten zien hoeveel verschillen er zijn in de wereld, maar ook hoeveel gelijkenissen we als mens allemaal bij ons dragen. Ongeacht waar je geboren bent, of wat voor opvoeding je hebt gehad.

De goede intenties van moeder Natuur

Het is een greep uit de dingen waar ik me voor interesseer en waar ik van heb geleerd. Ik kan bijna onafgebroken blijven doortypen omdat er telkens weer nieuwe ervaringen en avonturen door mijn gedachten heen schieten. Laat staan wat de nu nog mysterieuze toekomst hier nog aan toevoegen zal. Het komt er volgens mij op neer dat ik vooral enorm open sta voor het leven en haar vele kleuren. Soms zijn het felle kleuren en soms zijn ze dof, maar is het niet de kunst van het leven om te kunnen berusten in het innerlijke ‘weten’ dat ze niet zonder elkaar kunnen bestaan? Vanuit die wetenschap kun je stoppen met oordelen, en vertrouwen hebben in de goede intenties van moeder Natuur. Vanuit die wetenschap kun je je laten dragen en genieten van je ervaring hier op aarde.